Este absolut normal să-ți dorești un partener de viață care să-ți împărtășească obiectivele 🎯 pe plan profesional și visurile – relația în care te aflii îți influențează cariera în diverse moduri. Dacă persoana alături de care trăiești crede în tine, în scopurile tale și te împinge (la propriu 😅) să realizezi tot ce ți-ai propus în viața profesională, cel mai probabil vei reuși. Nu doar pentru că partenerul tău te va face să ieși din zona ta de confort, ci și pentru că te vei simți admirat, iar asta te va motiva cât să atingi constant următorul nivel.
Cercetătări[1] recente efectuate la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit că personalitatea jumătății tale influențează mulți factori zilnici, care se adună în timp și generează o serie de acțiuni necesare pentru a primi o promovare sau o majorare 💰 de salariu. Ce înseamnă asta? Ei bine, dacă veți fi amândoi pe aceeași lungime de undă când vine vorba de viața profesională, atunci fiecare dintre voi va reuși să-și atingă obiectivul.
Întrucât personalitatea partenerului își poate lăsa amprenta asupra carierei tale, o discuție despre prioritățile celuilalt este mereu binevenită. Poate că nu te-ai gândit niciodată la asta, dar deși ai impresia că vă cunoașteți unul pe celălalt extrem de bine, întotdeauna există câteva dorințe și adevăruri ascunse, care pot fi identificate doar cu întrebări atente, inspirate din filmele cu Sherlock Holmes 🔎 – am glumit aici (sau nu).
În caz că te întrebi despre ce întrebări este vorba, am pregătit aici câteva pentru tine:
🔘 Care sunt obiectivele tale profesionale pe termen lung?
🔘 Care sunt obiectivele tale profesionale pe termen scurt?
🔘 Care este planul tău pentru următorul an și pentru următorii cinci ani? Dar pentru următorii zece ani?
🔘 Cum intenționezi să îndeplinești aceste obiective profesionale?
🔘 Asta vreau eu să fac, care sunt gândurile tale în legătură cu asta?
🔘 Ce ai realizat în ultimii cinci ani? Ești mulțumit/ă de ceea ce ai reușit să realizezi?
🔘 Cum arată rutina ta de dimineață?
🔘 Ce altceva ți-ai dori să îmbunătățești la tine?
Care vorbă este adevărată: „Cine se aseamănă se adună” sau „Extremele se atrag”? De cele mai multe ori tindem să fim atrași de acele trăsături pozitive de caracter ale celuilalt pe care nu le avem. Doar după o perioadă mai lungă observăm 👀 și slăbiciunile care contrastează cu trăsăturile pozitive. Din acel moment, mulți încearcă să îl schimbe pe celălalt dupa chipul și asemănarea lor – lucru care nu funcționează (vezi exemplul din podcast cu floarea 🌼 și grădinarul).
Asemănările echilibrează, dar implicit, aduc schimbare și complementaritate. Lothar Seiwert și Friedbert Gay afirmă în ABC-ul Personalității (2012) că garanția succesului pentru o relație bună este – ca în aproape toate domeniile vieții – un mix reușit între asemănări și deosebiri. Concluzia la care am ajuns? Indiferent de statutul civil sau anii petrecuți împreună, relația de cuplu 👩🏻🤝👨🏼 este o colaborare în echipă la cel mai înalt nivel. Hai, apasă butonul PLAY ▶️ pentru că se răcește Borșul lu’ Marian!
[1] https://source.wustl.edu/2014/09/spouses-personality-influences-career-success-study-finds/